Recension: ”Tell your children” av Alex Berenson

berenson-208x300Det pågår en rätt intensiv debatt på drog-twitter om en nyutkommen bok i USA, ”Tell your children – The truth about marijuana, mental illness, and violence” av författaren och före detta New York Times journalisten Alex Berenson. Så jag kunde inte låta bli att köpa den trots att jag helst undviker cannabisdebatten/-området. Det har varit en intressant läsning!

Boken tar sin utgångspunkt i ett samtal som författaren hade med sin fru, en fru som råkar vara rättspsykiatriker. Hon kommenterade något rättsfall där någon dödat sin mormor med ”naturligtvis var han hög, hade rökt cannabis hela sitt liv”, och det samtalet ledde till att journalisten i Alex började sätta sig in i området ”cannabis – mental hälsa – våld”.

Därefter kommenterar Berenson i inledningen översiktligt utvecklingen i USA med legaliseringen och ”rebrandingen” av cannabis som hälsa/medicin samtidigt som han ger smakprov vad som komma skall – forskningsstudier och statistik.

När boken sedan ”börjar på allvar” är det med nedslag i vår historia, närmare bestämt i Indien och Mexico. Berenson beskriver hur läkare i dessa länder på slutet av 1800-talet och början av 1900-talet började skriva om och redovisa koppling mellan cannabis och mental ohälsa. I Mexico ledde det till att man 1920 kriminaliserade cannabis, 17 år före USA.

Kapitel två ger en populäröversikt av schizofrenins historia och kapitel tre en översikt av hur 1970-talet präglades av en samhällsrevolt, en kultur och en tidig legaliseringsrörelse i NORML som ledde till ökad cannabisanvändning, men även hur den uppgången möttes av ett motstånd bland annat från föräldrarörelsen.

Kapitel fyra innehåller en redogörelse för den första moderna forskningen om cannabis och psykoser/schizofreni där en stor del upptas av den svenska ”genombrottsforskningen” av Allebeck/Andréasson. Det kapitlet följs av vad som händer på 90-talet i USA då legaliseringsrörelsen får sitt riktiga genombrott med hjälp av ”medicinsk marijuana”, ett revitaliserat NORML och pengar från Soros och ett par andra miljardärer samtidigt som den tidigare så betydelsefulla föräldrarörelsen underminerades.

I kapitel sex fortsätter Berenson att gå igenom forskning om kopplingen mellan cannabis och psykoser/schizofreni. I det påföljande kapitlet handlar det om utvecklingen på 00-talet med ökande cannabisanvändning och kopplingen till utvecklingen av ”medicinsk cannabis”.

I kapitel åtta fortsätter Berenson sin genomgång av studier, bland annat bemöter han invändningen att det enbart handlar om sårbara individer med genetisk predisposition som alltså oavsett cannabisanvändning skulle utveckla psykos/schizofreni. Det senare är något som cannabisaktivister hävdar.

Kapitel 9 är ett kapitel som till största del består berättelser om individer som drabbats av det som boken handlar om. Kapitel 10 ägnas åt siffror från olika studier av psykoser/schizofreni, siffror som visar på en ökning (apropå att det ibland hävdas att cannabisanvändning ökar men inte schizofreni-talen). I kapitel 11 går Berenson igenom studier som handlar om kopplingen till våld (inklusive studier som är kontrollerade för alkohol eftersom det är ett argument från cannabisaktivister att våld beror på alkohol).

I kapitel 12 och 13 finns det mängder av berättelser på ett personligt plan om det som boken handlar om. Boken avslutas med ett kapitel som handlar om att ”om detta måste vi berätta”, eller för att låna kapitlets slutord ”Tell your children”.

Boken är mycket bra och läsvärd för såväl föräldrar som yrkesutövare inom drogområdet, och självfallet även för andra som är intresserade av området eller med ansvar för området (politiker t ex). Det enda jag kan se som skulle kunna ha gjort boken bättre hade varit traditionella och tydligare källhänvisningar.

Min uppfattning är att det Berenson gör är mycket viktigt. Han väver samman en utveckling (cannabisanvändning) med risker (psykisk ohälsa) och ett stort samhällsproblem (våld). Han gör det genom att trovärdigt redovisa forskningen inom området och relevant statistik. Och som den gode journalisten och författaren han är så mänskliggör han på ett mycket bra sätt problemområdet genom de personliga berättelserna. Tillsammans blir det en bok som är mer än viktig och intressant. Givet det är det min förhoppning att boken och problemområdet även får svensk uppmärksamhet.

Och jag skriver min föregående mening trots att jag vet att det och denna bloggpost kommer att resultera i mer hat från legaliseringsrörelsen förutom det jag redan får på regelbunden basis. Det vittnar för övrigt även Berenson om att han har fått motta, men då inte bara han utan än värre även hans familj. Det är nästan lite ironiskt att cannabisaktivisterna på det sättet bevisar just varför Berensons bok är så viktig. Det är uppenbarligen så att cannabis inte är den där ofarliga, harmlösa och sköna ”lilla blomman” som en del cannabisaktivister brukar hävda.

Sidospår 1. Det är lite underhållande att Berenson mycket medvetet valt en titel som ger en blinkning till 1930-talets propagandafilm som blev känd under namnet ”Reefer Madness” men som från början hette ”Tell your children”.

ecadhundra-300x222

Sidospår 2. Jag blir påmind om en skrift som ECAD gav ut 2014 och som skrevs av Allan Rubin. Den hette ”Hundra haschrelaterade vansinnesdåd” och bestod av dels en redovisning av Rubins sökningar i pressarkiven på våldsdåd kopplat till cannabis och dels lite problematiserande allmänna texter om området.
rubinMed andra ord: den är väldigt likartad Berensons bok fast utan Berensons gedigna siffer- och forskningsredovisning och med avsaknad av de personliga berättelserna om tragiken bortanför kalla fakta.

Jag har skrivit om Rubins skrift tidigare, i januari 2015. Jag var förmodligen inte positiv, och jag antar att jag använde den för att marknadsföra mig på det sätt som jag gjorde tidigare. Jag deltog däremot inte i det drev mot boken och dess författare som ägde rum t ex 2016 (Accent), ett drev som fortfarande går ibland mot ECAD/RNS p g a skriften när vissa debattörer vill ha uppmärksamhet (Läs: Snillet och hans svans). Kanske blir det så att ECAD:s skrift får ett andra liv om det kommer några svenska svallvågor med anledning av aktuell bok.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s