De bortglömda

aldrebank
Foto: Craig Dennis

Ibland ser jag dem från mitt fönster, de som går med lite svajig och instabil gång. De ser ut att vara i 50-70-årsåldern och jag drar mina slutsatser att det förmodligen antingen handlar om fd amfetaminister eller fd alkoholister. Båda drogerna har ju sina effekter bland annat på koordinationsförmåga och balans. Men det kan ju även vara någon som är påverkad just nu, det är lite svårt att se skillnaden, inte minst på håll.

Ibland möter jag dem på gatan eller i livsmedelsaffären, då är det lättare att se de slitna ansiktsuttrycken där år av missbruk har satt sina spår. Ibland ser jag dem på någon bänk nära där jag bor eller inne i stan. Det känns som de blir fler, eller så kanske jag bara ser dem oftare nu, men tydligen syns det även i statistiken att ”äldre” personer med missbruksproblem blir allt vanligare.

Jag brukar mest tänka på att det är så sorgligt med alla dessa liv, alla dessa levnadsår, och alla dessa förmågor, som förslösats bort i ett missbruk. Och ibland tänker jag, hur kommer det sig att samhället inte lyckats hjälpa dessa personer? Eller handlar det om att samhället, vi andra och samhällets institutioner inte lyckats förmedla det hopp som oftast krävs för att någon ska klara av och orka gå igenom det som krävs för att bryta ett beroende.

hoppDet är rätt tyst om dessa i det offentliga samtalet och i debatten. Jag har i min blogg tidigare några gånger skrivit om dem, åtminstone tror jag det/vill jag minnas det. Men de flesta av mina gamla inlägg är borta nu, åtminstone tillfälligt. De finns i en backup-kopia, och kanske, om jag kommer fram till att jag vill fortsätta problematisera och skriva om detta område. Det har ju varit en ständig brottningsmatch inte bara om exakt vad jag tycker och tänker utan även om lusten att ha åsikter och försöka påverka.

Men visst, ska jag vara rättvis är det inte helt tyst inom drogområdet. Ibland hettar det till inom drogområdet och så blir det lite debatt. Ibland är det något människoöde som någon journalist uppmärksammat, och ibland är det t o m flera journalister och på grund av den uppmärksamheten, och ibland även en och annan opinionsbildare i sociala medier. Enstaka gånger har det även intresserat politiker och så har det blivit något event i riksdagen. Tyvärr är det rätt sällan det händer, men just nu har vi lite uppmärksamhet kring dubbeldiagnoser, de som har både psykiatrisk problematik och missbruksproblem. Som vanligt i det offentliga samtalet blir det ett slarvigt samtal, det är nästan så det låter som alla med missbruk har allvarlig och svår psykiatrisk problematik. Fast så är det ju inte, vare sig i verkligheten eller enligt forskning. Och så blir det lite debatt ibland om vad som är hönan och ägget. Det är många som vill se det som att beroendetillstånd (som förvisso kallas beroendesjukdom ibland utifrån diagnosmanualerna) är en sjukdom i sig som ”alltid” orsakas av underliggande psykisk problematik. Detta synsätt verkar i synnerhet vara vanligt för den som betraktar området utifrån en agenda för drogliberalisering (för dem skulle det ju vara ”hemskt” om det var drogen i sig som skapar diverse problem inkl beroendet, eller det sociala umgänget).

Jag har absolut inget emot att samsjuklighetsproblematiken uppmärksammas, och inte heller den debatt om huvudmannaskap som ofta följer (även om det finns ett par andra viktiga argument för förändrat huvudmannaskap).

Under några år har vi också debatterat våra höga dödstal. Jag tycker dock att den debatten varit rätt så ”fattig”/tunn och allt för ofta missriktad/felanvänd mot vår narkotikapolitik (och jo, jag är lite medskyldig till det för ett par år sedan), och allt för ofta förd av debattörer som jag tycker saknar det djup, den kompetens och den erfarenhet som behövs för vassa debattartiklar inom området (och nej, jag anser inte att jag själv besitter det jag tycker krävs för de riktigt bra, genomtänkta och konstruktiva, debattartiklar som skulle behövas inom området). Fokus har dock blivit på de som använder opioider, och på olika harm reduction-förslag. Inte heller det har jag egentligen något emot (även om jag skulle vilja ha lite bredare perspektiv även på debatten om opioidproblematiken). Opioidproblematiken behöver debatteras och då gärna bredare och djupare än harmreduction-delmängden (det finns dessutom en hel del problem runt harm reduction som skulle behöva en uppfriskande debatt). Men det jag har något emot är den slagsida som uppfattar att debatten har.

Drogområdet har många problem. Ett är att området i sig är lite bortglömt, såväl i politiken som praktiken/vården. Och det trots att det då och då dyker upp något om de områden/grupper jag nämner ovan. Ett större problem är att oerhört många användare är väldigt bortglömda; de som inte har dubbeldiagnos, de som inte använder opioider ens i ett blandmissbruk, de som inte är ungdomar (inkl unga vuxna), de som ”enbart” använder alkohol på ett problematiskt sätt. Dessa grupper är de bortglömda, som jag ser det.

När såg du senast en debattartikel om hur vi ska hjälpa alla de hundratusentals svenskar som lider av alkoholberoende? När såg du senast ett bra och viktigt förslag från regeringen, Socialstyrelsen, något parti eller någon ”intresseorganisation riktat till denna grupp”? Eller när läste du något om hur vården för de som använder centralstimulerande droger kan bli bättre (förutom de få gånger då det kommer något förslag om att även dessa ska göras beroende av något godkänt läkemedel i linje med den medikalisering samhället lider av)? När såg du någon debattartikel eller förslag från någon relevant instans om förbättring och utveckling av vården för äldre missbrukare, de som vi alla ser på gator och torg och vars fysiska uppenbarelse bär vittnesmål om ett samhälle som gav upp för länge, länge sedan? Dessa grupper är de bortglömda. Så även av mig även om jag skrivit något någon gång. Och så finns det säkert någon grupp som jag glömmer bort just nu i skrivandets stund en onsdagskväll. Eller så kanske jag har fel. Jag hoppas verkligen att jag har fel och att jag inte tänker så klart.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s