Drogliberalernas låga nivå

Jag har i några inlägg tidigare skrivit om hur drogdebatten/debattklimatet inom drogområdet ser ut. Den har länge präglats av liberaliseringssidans hets/smutskastning, förmodligen i avsaknad av riktiga argument alternativt personer som klarar av att föra en debatt om sakfrågorna.

Nu finns det anledning att kommentera debattklimatet igen.

En aktör i debatten är Piratpartiets fd drogpolitiska talesperson (även om han aldrig gjorde eller deltog i politiska utspel i Piratpartiets namn utan mer bedrev någon slags twitterverksamhet), Johan Svensson, aka ”Snilletjohan”. För en tid sedan beställde Johan en ”knarkkalenderlucka” från en av twittrare som åtminstone förr deltagit i det offentliga samtalet om droger, en person som inte ens vågar stå för sitt agerande med eget namn utan i stället gömmer sig bakom nicket ”Mister Knark”.

snillet1

Och Johan fick som han ville i söndags:

julkalender3

Syftet är för mig ganska uppenbart, att sprida löje och missaktning för de av oss som är aktiva i drogdebatten på den sida som inte vill legalisera, avkriminalisera, normalisera narkotikaanvändningen för att underminera oss. För mig har nidbilder ingen plats i debatten. Det enda de tillför är att förfula debattklimatet, inget annat.

Snillets kommentar till bilden var ”åh herre min gud”. Inte ett ord mer än så, ingen kommentar om att det där inte var vad han hade väntat sig och inte en kommentar om att det är inte en bild som passar om meningsmotståndare etc.

Eftersom jag på senare tid har avblockerat Snillet på twitter och försökt att ha en dialog/möjliggöra seriös debatt så frågade jag honom: ”Ang dagens julkalender, är ”åh herre min gud” den enda kommentar du har till den?” och svaret blev ”Ja, den toppade kalenderdatumet jag fick vara med i härom dagen.” (Johan förekom i en kalenderbild där han syns i svart skjorta i ett fotomontage med ett tillägg av en vad man får förmoda ska föreställa en joint,  han har tillsammans med några personer gått av ett flygplan med namnet ”Air Force Knark”).

Jag frågade inte på vilket sätt den ”toppade” utan konstaterade att ”då vet jag var du står” varvid Johan först tyckte att jag inte skulle ta det personligt, sedan att ”allt handlar inte om dig Magnus”. När jag tyckte att det samtalet hade spårat ur skrev jag ”Well du fick den lucka du efterfrågade och som du hejat på idag. Det är god stil på er! Bra att du som styrelseled i FTR hjälper till att hålla debattklimatet på värdig nivå!”. Svaret blev ”Var och när menar du jag har bett om innehållet i den bilden eller hejat? Jag har ju själv taggats i kontots bilder under flera år utan att uppföra mig som du gör nu.”. I min värld är första bilden ovan att be om en lucka med mig som innehåll. Tillropen är att heja på. Och när jag förekommer i en bild så är det personligt och handlar om mig (fast jag är bra intresserad av Johans slutledningsförmåga att det varken är personligt eller handlar om mig), inte minst när jag framställs på ett sätt som uppenbart syftar till missaktning. Så, det blir som vanligt, det går inte föra ett sansat och sakligt samtal med dessa individer.

Jag pingade för övrigt även in twitterkontona för grundaren respektive ordföranden för den organisation/förening som vill liberalisera våra narkotikalagar, Advokatfirman/advokat de Basso respektive fd riksdagsledamot för Liberalerna Christina Örnebjär. Eftersom Johan sitter som styrelseledamot i deras förening tyckte jag att det hade varit på sin plats med, och som hoppades jag på, en kommentar om de anser att det är detta debattklimat vi ska ha i narkotikadebatten (det genom att fråga Johan om ”Eller tycker du att mitt ansikte kan bytas ut mot @advokatdebasso  och @Cornebjar ?”). På den frågan fick jag inget svar från Johan och enbart tystnad från de andra. Jag får anta att de alla delar synen att det är genom bilder som ovanstående samt smutskastning, drev och hets som debatten ska föras. 

Sedan kan det ju vara så att advokat De Basso inte svarade eftersom han kanske anade min följdfråga om det kan vara förtal att publicera bilder med påståenden och utseende som enligt ovan och att han inte hade lust med gratis rådgivning.

I vilket fall som helst. Drogområdet är ett tragiskt område och områdets debatt lämnar väldigt mycket i övrigt att önska. Det blir inte bättre av att drogdebattens dödgrävare ägnar sig åt att sprida bilder som ovanstående på de som har en annan syn på hur områdets politik ska se ut än deras.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s