Uppdrag, debattartiklar mm

Ibland tar jag på mig uppdrag, föreläser och deltar i den offentliga debatten. Några exempel:

2018 – en (två) debattartikel, ett tal

September – Talare på en manifestation i Stockholm. Mitt tal finns här.

Juni – En debattartikel publicerad på Dagens Samhälles hemsida. Jag bemöter en krönika som propagerade för legalisering av narkotika.

Därutöver spökskrev jag en debattartikel publicerad i SvD.

 

2017 – två debattartiklar

December – Debattartikel/replik i Nerikes Allehanda om behovet av humanistisk narkotikapolitik och en debatt utan misstänkliggöranden.

Maj – Debattartikel på Dagens Samhälle om Socialstyrelsens bristfälliga och otillräckliga åtgärdsplan mot narkotikadöden.

 

2016 – två föreläsningar, en intervju, fem debattartiklar, tre krönikor

Februari – Debattartikel/replik på Dagens Samhälle om drogtester i skolan.

Mars – Intervju med mig i Dalarnas Tidning om narkotikapolitik och debatten.

Mars – Föreläsare om bloggen som kanal för narkotikapolitisk debatt, Cannalisörernas medlemsträff 12 mars:

Mars – Debattartikel i Aftonbladet (papper och webb) om medicinsk cannabis, tillsammans med Andreas Thörn (smärtpatient som åtalats för medicinsk cannabisanvändning).

April – Föreläsare för Liberalernas ungdomsförbund Örebro, om narkotikapolitik

Maj – Debattartikel/replik i Göteborgs-Posten om behovet av en ny narkotikapolitik och en mer saklig och ärlig debatt.

Juli – Krönika hos RFHL Stockholm angående politikernas bristande engagemang i narkotikafrågan.

September – Krönika hos RFHL Stockholm om det offentliga samtalet inom drogområdet.

Oktober – Debattartikel på Dagens Samhälle om att Stockholms stad borde lämna ECAD. Och sedan min slutreplik till ECAD.

December – Krönika hos RFHL Stockholm om psykiatrin.

 

2015 – en föreläsning, två tidningsartiklar, 21 debattartiklar

Januari – Replik i Dagens Samhälle på en debattartikel om spice från politiker och tjänstemän inom ECAD som krävde mer av den politik som är huvudorsak till de problem vi har idag. Jag föreslår andra åtgärder…

Februari – Debattartikel på Nyheter24 om behovet av en ny narkotikapolitik utifrån exemplet med vad som hände kring ”Superman”-drogen.

Februari – Debattartikel på SVT Opinion om behovet av en ny narkotikapolitik utifrån nätdrogsproblematiken (samt kommentarer till Uppdrag Gransknings program om nätdroger på torsdagen före).

Februari – Replik i Dagens Samhälle på en debattartikel från Lena Larsson/Anhöriga Mot Droger om sprutbyte. Jag visar på att sprutbyte inte bara är humant utan även väl underbyggt i forskningen.

Mars – Föreläsare (Pro bono) för en grupp anhöriga till individer med problematiskt droganvändande.

April – Debattartikel/replik införd i två lokaltidningar, dels i Borås Tidning, dels i Katrineholms Kuriren och dels i Sundsvalls Tidning. Svar på debattartikel (införd i flera tidningar, ex) från två moderata riksdagsledamöter, Cecilia Widegren och Amir Adan, utifrån att alliansen och SD i riksdagens socialutskott fattat beslut om att ge regeringen i uppdrag att utreda familjeklassning.

Maj – Debattartikel på SvT Opinion om problemen kring Polisen i sociala media, bl a stigmatisering. Polisen svarade sedan med ett ”ickesvar” varpå jag i min slutreplik påtalade att polisen saknar probleminsikt.

Maj – Replik på växjöpolisens Scott Goodwin som beklagade sig på Metro Debatt. Jag kritiserar Goodwin för förminskande attityd och tar igen upp stigmaproblemet.

Maj – Replik tillsammans med Andreas Thörn på professor Fred Nybergs replik på Thörns första debattartikel. Vi påtalar att Nyberg som vanligt slarvar med fakta och menar att det krävs en ny lagstiftning som hjälper i stället för stjälper individer.

Juli – Intervjuad i Norrköpings Tidningar utifrån att NT fick ett tips om mina blogginlägg om skandalen på Husby Säteri.

Juli – Debattartikel i Norrköpings Tidningar om att det behövs skärpta regler för hur privata välfärdsföretag och dess aktieägare ska tillåtas agera.

Augusti – Omnämnd i Situation Stockholms artikel om KRIS kampanj mot läkemedelsassisterad behandling.

Augusti – Två debattartiklar skrivna i tjänsten, publicerade på Dagens Samhälle. Om narkotikarelaterade dödsfall.

Augusti – Debattartikel på Nyheter24 om skolans bristfälliga sätt att dels hantera ANDT-förebyggande arbete och dels elever som ”ertappas” med droganvändning.

September – Debattartikel i Dagens Samhälle om regeringens budget skriven i tjänsten.

November – Debattartikel/replik till minister Gabriel Wikström i Aftonbladet, om narkotikapolitik. Skriven i tjänsten.

November – Delförfattare till debattartikel/replik i Svenska Dagbladet om narkotikapolitik och underhållsbehandling. Skriven i tjänsten.

November – Debattartikel, skriven i tjänsten, i Dagens Samhälle om SVT:s nyhet att 90% av de som grips för narkotikabrott är för eget bruk och behovet av att avkriminalisera.

November – Debattartikel i Gotlands Allehanda med kritik mot Region Gotland för nedstängning av en del av beroendevården. Skriven i tjänsten.

November – Debattartikel/replik i Svenska Dagbladet om avkriminalisering som replik till Svenska Carnegie Institutet. Skriven i tjänsten.

 

2014 – en föreläsning, sex debattartiklar

Augusti – Debattartikel på SvT Opinion som svar på Liberala Partiets debattartikel om legalisering, om att vi måste bygga vår narkotikapolitik på fakta och vetenskap.

September – Debattartikel på SvT Opinion om TV-serien ”Djävulsdansen”, om att programmet är dels ovetenskapligt och dels stigmatiserande.

Oktober – Debattartikel i Folkbladet i Norrköping om att våra myndigheter inom drogområdet (SiS, Folkhälsomyndigheten, Länsstyrelserna, Tullverket, Läkemedelsverket, Rättsmedicinalverket och Kriminalvården) tillsammans med Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), CAN och Norrköpings kommun ägnar sig åt att stigmatisera individer med beroendeproblem.

November – Replik till professor Fred Nyberg på SvD Brännpunkt om spice. Jag ger en alternativ syn på varför spice finns och ökar och föreslår några åtgärder som inte handlar om mer polis- och laginsatser.

November – Debattartikel i Nerikes Allehanda tillsammans med en mamma vars son far illa i missbrukarvården. Planerad sedan i augusti och äntligen kom den in. Handlar främst om våra politikers ointresse för de ökande problemen.

November – Replik på SVT Opinion angående att rapporteringen och debatten kring spice blir allt mer hysterisk och oseriös. Jag argumenterar för mer saklighet och mer fakta.

December – Föreläsare om spice vid NBV/RFHL/QvinnoQulans seminarium i Örebro.

 

2013 – en föreläsning, ett paneldebattdeltagande, en debattartikel

Oktober – Debattartikel på SvT Debatt om Stora Journalistpriset och SRs Narkotikalandet. Huruvida min debattartikel bidrog till att journalisten inte fick priset förtäljer inte historien dock.

November – Paneldeltagare ”Darknets som plattform för hjälp till missbrukare”, Piratpartiet, Stockholm, Youtube del 1 och del 2.

paneldebatt

December – Föreläsare om nätdroger, Örebro kommun/ESF, Örebro

 

2012 – en föreläsning

November – Föreläsare om nätdroger, RFHL, Vingåker (Artikel i Katrineholmskuriren)

 

2011 – två föreläsningar, två tidningsartiklar

Juni – Föreläsare om nätdroger, Rotary Örebro

Augusti – Artikel i IOGT:s medlemstidning Accent Magasin om min kritik mot Piteå kommun och en artikel om planerna på att starta en ny organisation.

Oktober – Föreläsare om nätdroger, Socionomdagarna, Älvsjömässan.

 

2005 – en debattartikel

En längre (3 sidor) debattartikel av mig i RFHL:s tidning (PDF, se tidningens sid 11). Om min egen situation med kritik mot Socialdemokraternas missbrukarvård och vården vid Beroendecentrum i Örebro i synnerhet (läkaren som är omämnd fälldes sedan i Kammarrätten efter min anmälan). Efter min artikel finns kommentarer från S-regeringens narkotikasamordnare Björn Fries.

 

1990 – dokumentär i Sveriges Radio P1

Mars – Dokumentär om mig. Väckte en del uppståndelse. Tjänstefel av Sveriges Radio P1 att inte göra en 25-årsuppföljning 2015.