Min kompetens inom droger & missbruk

Jag bygger mycket av mina åsikter och kommentarer jag framför i olika sammanhang på den kompetens som jag inhämtat dels genom att själv på olika sätt ha levt i ett bruk/missbruk/beroende med olika objekt under ca 20 års tid, dels de behandlingar jag genomgått, dels genom mina ständigt pågående studier av div forskningsrapporter och dels genom mina studier vid ”Missbrukarvårdsprogrammet”/Malmö högskola/Örebro Universitet.

De droger/objekt jag använt är alkohol, cannabis, amfetamin, kokain, bensodiazepiner, spel och sex samt arbete. De behandlingar jag genomgått inom missbrukarvården är dels öppenvård vid Örebro kommuns socialtjänst (metod något oklar men typ motiverande samtal/MI, KBT), dels två tillfällen av slutenvård vid Resurs rehabilitering (nuvarande Attendo Individ och familj) tolvstegsbehandling med inriktning mot beroendepersonligheten och dels två års öppenvård utifrån psykodynamisk terapi hos privatpraktiserande psykoterapeut samt eget deltagande inom tolvstegsrörelsen (AA/NA). Därtill god erfarenhet av svensk psykiatri som dock till sin kvalitet inte var god erfarenhet.

De kurser (inkl omfattning samt betyg) som jag läst inom ramen för ”missbruksområdet” är:

Sociologi A, 30 hp, VG
Sociologi B inriktning Missbruk, 30 hp, VG
Sociologi & Socialpsykologi C, 15/30 hp, G
Droger, missbruk och behandlingsmetoder, 7,5 hp, VG
Den professionella yrkesrollen, 7,5 hp, VG
Dokumentation och utvärdering (inom socialt arbete), 7,5 hp, VG
Fördjupningsstudier (inom socialarbete, uppsats om Missbrukarpersonligheten), 7,5 hp, VG
Grundläggande samtalsmetodik, 7,5 hp, G
”Praktik” 15 hp, G
Socialt arbete och juridik (SoL, LVU, LVM), 7,5 hp, VG
Prevention B, 7,5 hp, G
Personaljuridik, 7,5 hp, VG
Organisation och arbetsledning, 7,5 hp, G
Läkemedelsassisterad behandling av opiatberoende, 15 hp, VG

Övrig info om mig finns i kortversion här.

6 reaktioner till “Min kompetens inom droger & missbruk

 1. Ja inte har jag nån utbildning som du.. jag har ju bara 6 års grundskola. med betyg från 3:an,, har ingen utbildning alls. utan allt är mer eller mindre självlärd i allt vad kunskap är. jag har gått mina egna vägar. åkt på många blåsningar genom livet. ”Av skadan blir man vis., min barndom bestod i att vara på instutioner sedan 10 års ålder tills jag skulle fylla 18 år.. och inget under dom åren så har det blivit knappt nån skola. vad är hemmaskola 5 timmar i veckan ? på sista pojkhemmet, vissa veckor ingen skola alls.

  Pappa min dog när jag var 10 år , mamma vart ensam med 4 barn varav jag som var oroligast, älskade pappa så mycket. saknade han nått så enormt. mig stoppade dom in på psyket 1 år. olika fosterhem,
  3 st pojkhem, som 13 åring så vart jag dräng på fosterhemmet 1969, samt fick stryk fast det inte var mitt fel när saker hände. dom ansåg att det var bättre jag jobbade i skogen än att jag var i skolan. ”jag var enormt stark för min ålder. så jag har inte haft det alltför lätt här i livet. men sedan 1986 så har jag gått den smala vägen. samt stått för sanningen. Jag tillhör dom där ”Barnhemsbarnen” om ni vill veta.!

  Men jag har alltid stått för sanningen sedan jag fyllde 30 år , för med sanningen så kommer du längst och slipper stå me mössan i hand och be om förlåtelse för alla lögner du spridit, som är alltför vanligt i dagens samhälle. ingen vill ta nått ansvar. utan skyller på nån annan.. vart tog tjänstemanna ansvaret vägen. ? det var bättre förr. !

  Gilla

  1. För en del människor är formell kompetens/utbildning det enda viktiga. Det tror inte jag. ”Livets hårda skola” är en utmärkt skola för att förstå och tolka olika problemområden. Men visst kan formell utbildning hjälpa en ibland att se andra vinklar och ibland sätta andra ord på det man lärt sig i ”livets hårda skola”. Jag tror att det är viktigt att man erkänner båda delarna. Sedan håller jag helt med dig om att ta ansvar och stå för det man uppfattar som sanning är viktigt, och kanske allra mest att vara ärlig (det är lite annat än sanning för mig) och göra så gott man kan.

   Gilla

 2. Trodde att man var ärlig när man sa sanningen. fast det är väl en fråga om definitioner. allt ska ju vägas på guldvåg nu för tiden. Men jag motsäger ju inte kunskap på nått sätt, det är ju hur du använder den kunskapen du har förvärvat som spela roll. Vi gör ju alla fel, men var karl nog att kunna erkänna det då.!

  Gilla

  1. Jo, det finns ju många som anser sig ha sanningen så därför försöker jag ibland skilja på det.

   Gilla

 3. Hej!
  Hamnade här av en tillfällighet och blev intresserad eftersom du skrev om en bok som jag läst tidigare, Jaget och missbrukaren.
  Jag har en fråga till dig och hoppas att du vill svara på den,
  Vad anser du vara en evidensbaserad vård, hela vägen, för en drogberoende(alkohol, kokain ) och en person beroende av exempelvis sex, spel, cyberporr, kärlek eller mat?
  Vilka studier bygger du iså fall din behandling på?
  Bästa hälsning, Katarina

  Gilla

  1. Jag anser att en behandling måste utgå från individens situation och hur beroendesyndromet ser ut i det enskilda fallet. Talet om ”evidensbaserad” kan leda fel, särskilt så som det används idag av t ex Socialstyrelsen i deras nationella riktlinjer.

   Gilla

Kommentarsfunktionen är stängd.